No public Twitter messages.
Posted by gabriela Posted on Sep - 08 - 2014

Înţelepciunea Eneagramei

Eneagrama, un instrument de cunoaştere milenar

fccad1bc51f8080ba9398a0eec9288e0

Eneagrama este un instrument de cunoastere de sine milenar, însa abia recent accesibilã publicului larg, în sensul ca abia în ultimele decenii ale secolului al XX-lea au început sã aparã carti destinate publicului larg.
Din fericire avem tradusă în româneşte una din cele mai complexe cărţi despre Eneagramă, dacă nu cumva chiar cea mai bună. Este vorba de carteaÎnţelepciunea Eneagrameiscrisă de don Richard Riso şi Russ Hudson. O recomand pe primul loc oricui este interesat de maturitatea umană, înţelegând aici toate aspectele: dezvoltare personală, relaţii umane, spiritualitate, psihologie, accesul la problemele din subconştient. După un parcurs considerabil de viaţă veţi regăsi cu surprindere povestea vieţii voastre spusă în termenii Eneagramei. Vă veţi regăsi cu siguranţă într-unul din cele 9 tipuri de personalitate, fiecare cu punctele slabe şi cele forte, fiecare cu variantele lui, cu triada şi grupul din care face parte, cu nivelele de dezvoltare (sănătos, mediu sau nesănătos), cu tendinţele din situaţiile de criză, spre dezintegrare, cu direcţia sănătoasă de integrare, de realizare a Esenţei. Veţi şti cum staţi şi veţi afla multe despre voi, despre fiinţa voastră profundă cât şi despre comportamentul de substituţie al pierderii contactului cu esenţa. Cred că simpla schimbare de percepţie înseamnă deja începutul transformării.

Ceea ce voi prezenta în continuare nu sunt decât nişte idei şi informaţii sumare pentru ca cititorul să-şi facă o impresie despre Eneagramă şi cartea menţionată. Cine este interesat să aprofundeze subiectul în propria viaţă va şti că are, în această carte, un ghid foarte bun şi complex.

Eneagrama este o formă geometrică care înfăţişează cele 9 tipuri de bază ale personalităţii, precum şi relaţiile complexe care se stabilesc între ele. Este o achiziţie a psihologiei moderne care îşi are rădăcinile în înţelepciunea diverselor tradiţii antice. Este expresia înţelepciunii universale şi a filosofiei străvechi acumulate de-a lungul a mii de ani, de tradiţiile creştină, budistă, musulmană – în special sufită – şi iudaică (Kabbala).

Eneagrama nu este nicidecum o religie şi nu pretinde a fi o cale spirituală completă. Dar obiectul ei este tocmai cunoaşterea de sine. Eneagrama esteun instrument pentru transformarea noastră, care foloseşte claritatea şi înţelegerea psihologică ca o poartă de intrare către spiritualitatea universală. Eneagrama este o punte între psihologie şi spiritualitate.

Esenţa acestei psihologii sacre este faptul că tipul personalităţii noastre de bază ne dezvăluie mecanismele psihologice prin care noi uităm de noi înşine, uităm de adevărata noastră natură, Esenţa noastră Divină.

Această uitare a Esenţei se întâmplă în primii ani de viaţă şi este o urmare a unor
mesaje inconştiente primite în copilărie de la părinţii noştri cât şi de la celelalte persoane importante – fraţi, bunici, cei care au avut grijă de noi. Aceste mesaje au avut un efect profund asupra dezvoltării identităţii noastre şi asupra gradului în care ni se permitea să fim noi înşine. Cu excepţia cazurilor în care părinţii noştri au fost nişte fiinţe umane evoluate şi conştiente, strălucirea expansivă a sufletului nostru a fost obligată să se diminueze.

Urmare a acestor mesaje, noi ne-am dezvoltat nişte mecanisme psihologice de apărare şi compensare, adică de supravieţuire, mecanisme care ne-au îndepărtat însă de esenţa noastră. Această personalitate astfel constituită nu este „rea” în sine, ci este o etapă necesară, vitală pentru un timp, dar care mai apoi stopează dezvoltarea noastră potrivit esenţei noastre.

Identificându-ne cu personalitatea noastră astfel constituită, noi ne mulţumim cu mult mai puţin decât suntem de fapt în realitate. Este ca şi cum, deşi avem o casă extraordinară în care să trăim, ne limităm singuri să trăim într-o cămăruţă mică şi întunecoasă de la subsol. Şi ceea ce este mai surprinzător este faptul că cei mai mulţi dintre noi au uitat că restul casei chiar există şi că sunt proprietarii ei! Este adevărul pe care maeştri spirituali din toate timpurile îl exprimă atunci când spun că noi suntem adormiţi faţă de noi înşine şi faţă de vieţile noastre.

………………………….

Cele nouă tipuri de personalitate conform Eneagramei sunt următoarele:
1. Reformatorul. Perfecţionistul. Tipul principial, idealist.
2. Altruistul. Tipul grijuliu, care are grijă de ceilalţi.
3. Cel care reuşeşte. Tipul adaptabil, orientat spre obţinerea succesului.
4. Individualistul. Romantic, introvertit.
5. Cercetătorul. Tipul cerebral, intens.
6. Loialul. Tipul responsabil, orientat spre siguranţa personală.
7. Entuziastul. Generalistul. Tipul mereu ocupat, productiv.
8. Cel căruia îi plac provocările. Tipul puternic, dominator.
9. Pacifistul. Tipul calm, fără griji, mulţumit de sine.

Scopul Eneagramei este trecerea de la personalitate la esenţã.

Aceastã succintã prezentare are scopul de a vã face o idee despre utilitatea Eneagramei.

prisma

…………………………

FRICA DE BAZĂ ŞI DORINŢA DE BAZĂ

Mecanismul personalităţii este pus în mişcare de ceea ce numim FRICA DE BAZĂ a fiecărui tip. Această frică se naşte în copilăria timpurie datorită pierderii contactului cu natura noastră Esenţială. Această pierdere are numeroase motive.

Ca nou-născuţi, intrăm în lume cu nişte nevoi naturale înnăscute, care trebuie satisfăcute pentru ca noi să ne putem transforma în fiinţe umane mature. Chiar şi în cazurile cele mai fericite, părinţii nu pot împlini la modul perfect aceste necesităţi de dezvoltare. Oricât de bine intenţionaţi ar fi, le este greu uneori să facă faţă nevoilor noastre, mai ales acelora care nu au fost împlinite nici în cazul lor. Ca bebeluşi, natura noastră este să exprimăm o gamă largă de stări şi emoţii. Dacă aceste emoţii sunt blocate la părinţii noştri, ei se vor simţi nervoşi şi deranjaţi când acestea se vor manifesta la noi şi lucrul ăsta ne va face să devenim şi noi nişte copii anxioşi şi nefericiţi la rândul nostru.

Dacă, de exemplu, un copil îşi exprimă bucuria şi încântarea de a trăi, dar mama lui este deprimată, e puţin probabil ca mama să reacţioneze bine în prezenţa acestei bucurii. Ca rezultat, copilul învaţă să îşi reprime bucuria ca să nu o supere pe mamă. Un alt copil cu un temperament diferit poate să plângă sau să facă încercări cât mai zgomotoase pentru a obţine un răspuns din partea mamei, dar este posibil ca, indiferent cum se manifestă, bebeluşul să nu primească nici un răspuns. Este important să ne dăm seama că aceste reacţii nu s-au datorat faptului că părinţii noştri nu au fost nişte părinţi buni, ci faptului că ei nu pot oglindi decât acele calităţi care nu sunt blocate în ei înşişi. Această gamă limitată şi de multe ori dizarmonioasă de comportamente şi atitudini se imprimă în sufletul receptiv al copilului ca un fundal psihic al vieţii sale viitoare şi al relaţiilor sale.

Ca rezultat al nevoilor neîmplinite din copilărie şi al blocajelor ce provin din acele timpuri, începem să simţim încă de timpuriu că ne lipsesc anumite elemente importante. Sigur că acest sentiment dă naştere unei anxietăţi profunde. Temperamentul nostru înnăscut va determina felul cum vom răspunde acestei anxietăţi. Indiferent de tipul de personalitate pe care îl vom dezvolta mai târziu, ajungem în cele din urmă la concluzia că ceva e în neregulă cu noi. Chiar dacă nu reuşim să o exprimăm în cuvinte, simţim povara acestei puternice anxietăţi inconştiente care este frica noastră de bază.

Fiecare tip are frica sa caracteristică, însă aceste Frici de Bază sunt universale. (Dintr-o perspectivă mai subtilă, fiecare Frică de Bază este o reacţie în faţa fricii universale de moarte şi de dispariţie, Frica personalităţii noastre în faţa nimicului). Vom recunoaşte Fricile de Bază ale celor nouă tipuri de personalitate în noi înşine, însă frica tipului nostru de personalitate ne motivează comportamentul mult mai mult decât celelalte opt.

Evolutie

MESAJE INCONŞTIENTE DIN COPILĂRIE

Cu toţii am primit în perioada copilăriei numeroase mesaje inconştiente atât de la părinţii noştri cât şi de la celelalte persoane importante – fraţi, bunici, cei care au avut grijă de noi etc. Aceste mesaje au avut un efect profund asupra dezvoltării identităţii noastre şi asupra gradului în care ni se permitea să fim noi înşine. Cu excepţia cazurilor în care părinţii noştri au fost nişte fiinţe umane evoluate şi conştiente, strălucirea expansivă a sufletului nostru a fost obligată să se diminueze.

Deşi mulţi dintre noi am primit mai multe din următoarele mesaje, unul dintre ele tinde să fie propriu fiecărui tip.

 

Care din aceste mesaje vă afectează în mod special?

Tipul unu: „Nu e bine să greşeşti.”

Tipul doi: „Nu e bine să ai nevoi proprii.”

Tipul trei: „Nu e bine să ai propriile sentimente şi propria identitate”.

Tipul patru: „Nu e bine să fii prea în formă sau prea fericit.”

Tipul cinci: „Nu e bine să te simţi în largul tău în lume.”

Tipul şase: „Nu e bine să ai încredere în tine.”

Tipul şapte: „Nu e bine să te bazezi pe cineva.”

Tipul opt: „Nu e bine să fii vulnerabil sau să ai încredere în cineva.”

Tipul nouă: „Nu e bine să te evidenţiezi.”

 

FRICA DE BAZA ALE CELOR NOUA TIPURII

1. că eşti rău, corupt sau dezechilibrat

2. că nu meriţi să fii iubit

3. că nu eşti valoros (a avea valoare personală)

4. că eşti fără identitate sau însemnătate personală

5. că eşti nefolositor, incapabil sau incompetent

6. că nu vei avea susţinere sau ghidare

7. că vei suferi lipsuri sau durere

8. că vei fi rănit sau controlat de alţii

9. că vei pierde legătura cu ceilalţi, că vei fi separat

DORINŢELE DE BAZĂ ŞI DEGENERĂRILE LORdesire-verse1

1. Dorinţa de a fi integru (se deteriorează în perfecţionism critic)

2. Dorinţa de a fi iubit (se deteriorează în nevoia de a fi indispensabil)

3. Dorinţa de a fi apreciat (se deteriorează în goana după succes)

4. Dorinţa de a fi noi înşine (se deteriorează în autoindulgenţă)

5. Dorinţa de a fi competent (se deteriorează în specializare inutilă)

6. Dorinţa de a fi în siguranţă (se deteriorează într-un ataşament faţă de propriile convingeri)

7. Dorinţa de a fi fericit (se deteriorează într-o tendinţă continuă de evadare)

8. Dorinţa de a se proteja (se deteriorează în luptă continuă)

9. Dorinţa de a trăi în pace (se deteriorează în neglijenţă încăpăţânată)

Fragmente selectate din volumul 
ÎNŢELEPCIUNEA ENEAGRAMEI

de Don Richard Riso şi Russ Hudson

sursa:  ceruldinnoi.ro

http://www.damaideparte.ro/psihologie-practica/testul-eneagramei-tas/

http://astrodeva.wordpress.com/2014/09/08/testul-eneagramei-afla-ce-tip-de-personalitate-esti/

tumblr_li3bg0yEjH1qajjdco1_400

Îndemn cu drag la parcurgerea cărţii, nebănuite descoperiri aşteaptă în ea :)

Categories: Căsuţa cu poveşti

Sponsors