No public Twitter messages.
Posted by gabriela Posted on Apr - 02 - 2013

Să ai un ideal

Chiar trebuie să ai un ideal pentru a fi fericit?

sa ai un ideal

De-ndată ce vrei să răspunzi la întrebare, lucrurile se complică…

Pe de-o parte îi admirăm pe cei care au un ideal şi care sunt capabili să urmarească un scop în mod constant (acesta este lucrul care dă cu adevărat sens vieţii).

Pe de altă parte, ştim cu toţii cât de necesar este ca în anumite condiţii să poţi ceda şi să nu-ţi direcţionezi viaţa urmărind în mod isteric un scop rigid. Noţiunea de ideal presupune de multe ori un angajament total, lucru care poate da naştere unor atitudini totalitariste. Totuşi să nu uităm că idealul este decisiv pentru o viaţă psihică sănătoasă. Vine din adâncul nostru şi ne oferă motivaţia de a fi mai buni de a ne depăşi pe noi inşine.

Oare în ultimă instanţă idealurile sunt distructive sau binefăcătoare? Sunt agenţi demonici sau angelici?

Cartea „Să ai un ideal”, susţine o controversă filosofică şi psihologică pe aceasta temă inedită. Ea propune o noua manieră mai putin toxică de idealism care conciliaza înclinaţia spre bine si cea spre rău pe de-o parte, idealul şi raportarea necesară a acestuia la real pe de altă parte.

Profesor de filosofie, Michel Lacroix este colaborator permanent al revistei Psychologies Magazine. A fost recompensat cu Grand Prix de l’ Academie francaise pentru cartea De la politesse.

Vreau sa am

Sa ai un ideal

 

 

Categories: Tolba cu cărţi

Sponsors